Geschiedenis

2012

Een half jaar naar het overlijden van mijn moeder gingen we op vakantie naar Italië. Ik was in het zwembad en kreeg een trap tegen mijn knie. Dit deed heel erg zeer. De knie was ook heel erg dik. Terug van vakantie en na mijn eerste training van de handbal, ben ik met mijn vader naar de huisarts gegaan die ons gelijk door verwees naar het ziekenhuis in Zwolle. Dezelfde dag in Zwolle kregen we direct te horen dat het helemaal mis was. Er zat een grote tumor in mijn bovenbeen en ik moest naar het ziekenhuis in Groningen(UMCG) voor verder onderzoek en een eventuele behandeling.scan

In september, op mijn 2e schooldag van de HAVO, moest ik voor de eerste opname naar het UMCG. In het  UMCG werd na een paar dagen vastgesteld dat ik een Osteosarcoom (botkanker) in mijn bovenbeen had en kleine uitzaaiingen in de longen.

De behandeling die ik moest ondergaan, was 2 maand chemo, dan een operatie waarbij de tumor verwijderd zou worden en daarna, afhankelijk van hoe de chemo zijn werk had gedaan, nog een aantal maanden chemokuren.

De eerste maanden chemo ben ik goed doorgekomen en begin november kreeg ik te horen dat de tumor voor 99% dood was (de chemo had dus goed zijn werk gedaan) en ik zou de week erop een operatie moeten ondergaan waar mijn tumor verwijderd zou worden door een omkeerplastiek. Ik wis
t wat dit was omdat Max (een jongen die vaak bij mij op de afdeling lag precies hetzelfde had). Bij een omkeerplastiek, wordt de tumor verwijderd door het been door te zagen boven de tumor en onder de knie. Het onderbeen wordt daarna omgekeerd (met de voet naar achteren) weer aan het bovenbeen gezet. Wil je nog meer weten over omkeerplastiek, kijk dan maar eens verder op deze website.

Dr. Jutten van het UMCG heeft in 11 uur de operatie uitgevoerd. Ik had daarna erg veel pijn, maar ik had van Max gehoord dat ik snel moest gaan slapen en dat het de volgende kaaldag veel beter zou gaan. Een paar dagen daarna mocht ik naar huis voor 2 weken rust en daarna moest ik nog 6 maand chemo ondergaan. Deze 6 maanden waren 3 weken chemo (de weekenden was ik thuis), dan 2 weken rust en weer 3 weken chemo. In april 2013 was ik klaar met de behandeling.